Sencha pochodzi z Japonii i jest najbardziej popularnym gatunkiem zielonej herbaty na świecie. Wyróżnia się lekko gorzkawym smakiem i wyraźnie pobudzającym działaniem. Co w niej jest jeszcze niezwykłego?
Zielona herbata o długiej tradycji
Herbata sencha powstaje z tej samej rośliny, co herbata czarna lub oolong. Inny jest natomiast sposób jej uprawy i przetwarzania. Herbata sencha, w przeciwieństwie do pozostałych gatunków zielonej herbaty, rośnie w pełnym słońcu, co stymuluje produkcję chlorofilu i czemu sencha zawdzięcza swoją intensywnie zieloną barwę. Sama nazwa podpowiada sposób obróbki liści: "sen" oznacza "na parze", a "cha" herbatę. Liście natychmiast po zbiorze poddawane są przez 30 sekund działaniu pary, następnie suszone gorącym powietrzem. Procesy te powstrzymują fermentację i zachowują kolor. Kolejnym krokiem jest tradycyjne, ręczne zwijanie, dzięki któremu składniki herbaty lepiej rozpuszczają się w wodzie.
Coś więcej niż herbata
W wielu częściach Azji zielona herbata traktowana jest niemal jak lekarstwo. Poszczególne odmiany różnią się między sobą zawartością odżywczych składników, ale główne substancje prozdrowotne pozostają takie same. Są to:
- substancje gorzkie, zwłaszcza katechiny
- aminokwasy, szczególnie L-teanina
- kofeina
- flawonoidy
- przeciwutleniacze
- olejki eteryczne
- witaminy: A, B1, E i C
- minerały, takie jak magnez i wapń
Jak prawidłowo zaparzyć senchę?
Prawidłowe przygotowanie herbaty sencha jest prawie tak samo ważne jak jakość samych liści. O smaku decyduje nawet dzbanek. Zielona herbata potrzebuje miejsca, by rozwinąć swój aromat, dlatego do jej parzenia lepiej użyć dużego sitka niż zaparzacza.
- Na 1 litr herbaty potrzeba 15-20 gramów liści, co odpowiada 4-6 łyżeczkom, w zależności od tego, jak mocny ma być napar
- Herbata sencha nie może być zalewana wrzątkiem, ale wodą o temperaturze około 60-80 stopni. Im wyższa temperatura, tym ostrzejszy smak. Wrzątek powoduje utratę składników odżywczych i uwydatnia gorzki smak.
- Czas parzenia nie powinien przekraczać 2 minut. Po upływie tego czasu z liści uwalniane są garbniki i napar staje się gorzki.
- Herbata sencha może być parzona dwukrotnie. Drugie parzenie, z wodą o temperaturze 80 stopni, uwalnia inne substancje prozdrowotne. W ten sposób wykorzystuje się cały wachlarz dobroczynnego działania senchy.
Delikatnie gorzkawy smak senchy dobrze łączy się z nutami owocowymi lub kwiatowymi, takimi jak pomarańcza i nagietek.
Na co zwracać uwagę kupując senchę?
Najwięcej prozdrowotnych substancji uwalnia się z herbaty liściastej. Im sencha bardziej zielona, tym lepszej jest jakości, a zatem jest smaczniejsza. Ponieważ w uprawie herbaty często stosuje się pestycydy, najlepiej wybierać pochodząca z plantacji ekologicznych i ze znakiem "Fair Trade".